Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby jak najdłużej były świeże

utworzone przez | 0 komentarzy

Nie ma co oszukiwać…

Teraz bardziej niż kiedykolwiek należy zadbać o to, żeby warzywa i owce starczyły nam na dłużej.

Jeśli chcesz je jeść oczywiście. Dlatego w tym artykule napiszę, jakie są ogólne zasady przechowywania tych produktów oraz jakie patenty można zastosować, żeby sobie poradzić.

PRODUKTY SPLEŚNIAŁE

Przede wszystkim, to co chciałabym podkreślić. Jeśli już na jakimś produkcie jest pleśń, cały nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia! Niestety, ale strzępki grzyba (pleśni) są już wszędzie i odcięcie nic nie zmienia. A jeśli chodzi o pleśń, to sama w sobie nie jest w zasadzie niebezpieczna. Chodzi tutaj o toksyny, które są przez nią wytwarzane. To pewne, że mykotoksyny (toksyny z grzybów) predysponują do nowotworów wątroby. Więc nie rób tego.

LODÓWKA

Na pewno zastanawia Cię co dobrze jest przechowywać w lodówce. Pewnie zauważyłaś bądź zauważyłeś, że nie wszystko dobrze znosi niższe temperatury.

Warzywa, które powinny trafić do lodówki:

  • Sałata, rukola, roszponka i każdy inny rodzaj
  • Brokuły
  • Kalafior
  • Marchewka, pietruszka, seler, burak
  • Kapusta, jarmuż, brukselka
  • Fasolka szparagowa
  • Papryka
  • Rzodkiewka
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Por
  • Pieczarki (chociaż nie są to warzywa…)

Warzywa, które wolą być poza lodówką:

  • Ziemniaki
  • Czosnek
  • Cebula
  • Pomidory
  • Bakłażan
  • Cukinia (ale ja akurat najczęściej chowam do lodówki i nic się nie dzieje…)
  • Ogórek

Owoce lodówkolubne:

  • Maliny, truskawki, borówki
  • Wiśnie, czereśnie
  • Winogrona
  • Śliwki
  • Jabłka i gruszki (nie wymagają tego, ale w lodówce dłużej utrzymają świeżość)
  • Nektarynki
  • Brzoskwinie

Owoce, które wolą temperatury pokojowe:

  • Cytrusy: pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty
  • Banan
  • Ananas
  • Mango
  • Kiwi
  • Awokado (chyba, że chcesz, aby dłużej było twarde… wtedy może powędrować do lodówki)

EDIT: przetestowałam wkładanie do lodówki wszystkich warzyw i owoców. Moje wyniki: okazało się, że wszystkie warzywa i owoce były po prostu dużej świeże i bardziej jędrne. Niestety, te które wolą być poza lodówką robiły się bardziej mączyste, wodniste albo traciły smak. Jednak muszę przyznać, że spokojnie tydzień (a może nawet dwa) wytrzymują, więc w obecnej sytuacji – MYŚLĘ, ŻE WARTO!


Polecam Ci też separowanie od innych warzyw i owoców:

  • Awokado
  • Cebuli
  • Bananów
  • Brzoskwiń i nektarynek
  • Gruszek i jabłek
  • Pomidorów

Te warzywa i owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie (i przejrzewania) sąsiadów.

PATENTY:

  1. Warzywa i owce warto przechowywać luzem, a na pewno nie w zamkniętych pojemnikach. Warto też, np. zrobić dziurę, albo zupełnie zdjąć folię z pakowanych produktów, np. z pieczarek.

2. Co ciekawe, jeśli chodzi o sałatę może być pomocny pewien patent. Zupełnie odwrotny niż to, co pisałam 1 akapit wyżej.

Przygotuj sałatę tak jak do jedzenia: porwij na liście i umyj po czym dokładnie wysusz. Sałatę można położyć lub delikatnie owinąć ręcznikiem papierowym, a następnie upakować w folie i zamknąć bez dostępu powietrza. Tak przygotowaną sałatę przełóż do szuflady lodówki. Wtedy woda z parująca z sałaty będzie się wchłaniać w ręcznik papierowy, a folia ograniczy dostęp tlenu. Tutaj wyjątkowo można też użyć plastikowego pojemnika. Wyłóż go tylko ręcznikiem papierowym. Tak przygotowana sałata może leżeć nawet 5-7 dni.

EDIT 2: Przetestowałam na sałacie lodowej: nie odrywałam pojedynczych liści, tylko całą owinęłam w ręcznik papierowy i schowałam do woreczka foliowego. Po każdym oderwaniu kilku liści, zawijałam z powrotem. Sałata była świeża i chrupiąca przez dobry tydzień 🙂

  1. Polecam Ci wyłożyć sobie szufladę w lodówce (bo to właśnie tam należy przechowywać warzywa i owoce) papierem do pieczenia lub ręcznikiem papierowym. Skutecznie będą zmniejszać wilgotność w szufladzie. Pamiętaj tylko, żeby wymieniać w miarę regularnie. Najlepiej po każdym dopakowaniu świeżych warzyw. A właściwie przed… bo najpierw wymień, a potem włóż warzywa. Wiadomka.

Ciekawym pomysłem do przechowywania warzyw w lodówce są specjalne opakowania z filtrem węglowym, np. takie [klik]. Ale są dość drogie, więc ja jeszcze się nie zdecydowałam na zakup. A tak baj de łej, polecam sklep garneczki.pl 🙂 fajne rzeczy mają [klik].

  1. Warzywa i owoce trzymane poza lodówką umieść w przewiewnym koszyku. To zdecydowanie lepszy pomysł niż miska. Poza tym, koszyki mogą być naprawdę niezłą dekoracją.

MYCIE WARZYW I OWOCÓW

Jeśli chodzi o mycie warzyw i owoców, to teraz, w czasie pandemii zaleca się, żeby myć je przed włożeniem do lodówki. Woda, ewentualnie woda z mydłem wystarczy.

Ale uwaga, jabłka umyte wodą z mydłem nie smakują spoko…

Czuć mydło. Podejrzewam, że z innymi owocami będzie podobnie.

Ale w każdy inny normalny dzień, bez szalejącego wirusa, nie zaleca się myć warzyw i owoców wcześniej niż przed zjedzeniem. To wszystko dlatego, że warzywa i owoce mają na sobie naturalną barierę lipidową, która przeciwdziała utracie wody i ogranicza starzenie produktu. No dobra, nie czarujmy się… chemiczne środki stosowane w trakcie uprawy też mają na to wpływ.

Chyba nie muszę pisać, że przed zjedzeniem TRZEBA umyć wszystko? Nawet warzywa i owoce, które obierasz.

To tyle! Chyba więcej mi się nie przypomina na ten moment. Ale myślę, że wszystko co miało być, jest. W ogóle nie podejrzewałam, że w tym temacie można tyle napisać.

Jestem z siebie dumna.

A tymczasem się żegnam i życzę urozmaiconego dietowania!- Kasia

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.