logo
logo

Czy kalorie są sobie równe?

Czy kalorie są sobie równe?

Czy kalorie są sobie równe?

W tytule powinnam napisać kilokaloria kilokalorii nierówna…. Ale ponieważ utarło się, że kaloria potocznie oznacza dla nas kilokalorię to będę się posługiwać słowem kaloria (ale jest to niepoprawne).

CZY LICZĄ SIĘ TYLKO KALORIE?

Zapewne macie jakieś przekonania dotyczące jedzenia. Mówię tu o takich stwierdzeniach jak np.: od tłuszczu się tyje, słodycze powodują tycie, warzywa są zdrowe, od warzyw się nie tyje, owoce mają dużo cukru i inne. Niestety, ale dużo z tych przekonań odnosi się właśnie do kalorii. To tylko o kaloriach mówi się tak rozlegle i tak chętnie.

Mało kto tak naprawdę mówi o innych składnikach diety, a jak już to najczęściej na specyficznych grupach i forach (np. dla sportowców). A tak naprawdę kalorie to nie wszystko! Mamy jeszcze wiele innych składników w pożywieniu, takich jak chociażby białka, witaminy czy błonnik pokarmowy, o których niestety często się zapomina.

SKOMPLIKOWANE SĄ TE KALORIE…

I tak przechodząc dalej mimo tego, że poszczególne składniki pożywienia dostarczają nam zawsze takie same ilości kalorii (tłuszcz - ok. 9kcal/g, białko i węglowodany ok. 4kcal/g, alkohol ok. 7 kcal/g, błonnik ok. 2 kcal/g), to ich pochodzenie będzie miało dla nas duże znaczenie.

Chodzi mi o to, że w zależności od tego jaki produkt zjemy i z czym dostarczymy składniki energetyczne taki będzie efekt na nasz organizm. I tak np. 100 kcal z pomidora będzie niosło za sobą zupełnie inną wartość niż 100 kcal z karkówki z grilla. I niby dostarczyliśmy te 100 kcal, ale z innym „otoczeniem”.

ALE tak naprawdę nie wiemy ile energii (kcal) nasz organizm przyswoi. Bo np. w warzywach mamy wiele związków organicznych i błonnika pokarmowego, które mogą osłabić wchłanianie tłuszczu, białek i węglowodanów, co powoduje, że przechodzi to dalej, gdzie nie może zostać efektywnie wchłonięte i albo jest wydalane z kałem albo zajmują się tym bakterie jelitowe.

Więc na 100 procent nie da się wskazać ile kalorii nasze jelita „odzyskają” z pomidora, a ile z karkówki. Więc te 100 kcal z jakiegoś produktu, które podajemy z tabel wartości odżywczej, wcale nie musi oznaczać 100 kcal przyjętej energii.

CO MÓWIĄ NA TEN TEMAT BADANIA?

Dla przykładu mogę podać orzechy. Otóż metaanaliza z 2018 roku pokazała, że dostarczanie do diety dodatkowo 152-305 kcal z orzechów (np. w formie przekąski) nie wiązało się z przybieraniem na masie ciała, co zgodnie z teoretycznymi obliczeniami powinno spowodować przytycie o średnio 2,8 kg w skali 8 tygodni. Dodatkowo badanie pokazuje, że dieta, w której występują orzechy może korzystnie wpływać na skład ciała, zmniejszając zawartość tkanki tłuszczowej (oraz tłuszczu trzewnego) [1]. Ale super, co? To dobre wieści.

Kolejny przykład? Okej. A więc owoce. Owoce też mają niechlubną sławę, że można od nich przytyć (bo cukier). Otóż badanie z maja 2019 roku [2] pokazuje, że włączanie owoców (całych, nieprzetworzonych) do diety w ilości odpowiadającej 15-30% całkowitej przyjmowanej energii w ciągu dnia nie spowodowało przytycia. Co więcej uważa się nawet, że taka ilość owoców dziennie może powodować delikatny spadek masy ciała.

Oznacza to tyle, że tylko my mamy wpływ na to, jaki pożytek będzie miał nasz organizm z dostarczanych przez nas kalorii. Należy pamiętać, że teoretycznie można schudnąć na samych słodyczach i fast-foodach, ponieważ jeśli będziemy jeść poniżej naszego zapotrzebowania kalorycznego (czyli będziemy na deficycie kalorycznym) i nasz organizm będzie potrzebował więcej kalorii niż dostarczamy, to zacznie spalać nasze magazyny pod postacią tłuszczyku. Oczywiście do tego nie zachęcam, gdyż taka dieta byłaby po prostu niezdrowa i praktycznie bezwartościowa. Można sobie w taki sposób mocno zaszkodzić i jestem pewna, że niosłaby bardzo negatywne konsekwencje na przyszłość.

TEMAT KALORII JEST TRUDNY

Dlatego postanowiłam zgłębić temat kalorii w e-booku dla kobiet: „Kobieto, pokochaj kalorie!”. W e-booku znajdziesz dokładne wytłumaczenie jaki wpływ mają kalorie na Twoje samopoczucie, hormony, zdrowie, włosy i paznokcie. Z e-booka dowiesz się:

  • Co to są kalorie, jak liczyć na nie zapotrzebowanie i czy trzeba je liczyć?
  • Czy tylko kalorie są ważne?
  • O co chodzi z pustymi kaloriami?
  • Czy każda kaloria liczy się tak samo?
  • Czy jedzenie zbyt mało wpływa na płodność? Czy kalorie wpływają na cykl miesiączkowy i hormony?
  • Czy jedzenie zbyt mało powoduje problemy ze zdrowiem kobiety?
  • Czemu mimo tego, że zdrowo się odżywiasz nie masz na nic siły, a włosy Ci wypadają?
  • Dlaczego tak ciężko Ci się skupić i skoncentrować?
  • Jakie konsekwencje może mieć jedzenie zbyt dużo?
  • Ile jeść, jeśli jesteś aktywna fizycznie?
  • Jakie mogą być konsekwencje głodówek, detoksów i diet sokowych?
  • Jak jeść więcej kalorii lub bardziej wartościowo?

Nie jest to poradnik odchudzania!!! Zupełnie nie o to mi chodziło pisząc tego e-booka. Po prostu widzę niemal na co dzień problem, że kobiety nie jedzą, albo nie jedzą wartościowo, a to niesie za sobą pewne konsekwencje zdrowotne.

E-book jest dostępny tutaj: [klik]

PODSUMOWANIE

Tym tekstem chciałam nakreślić jak wygląda sprawa z kaloriami, o których się tyle słyszy na lewo i prawo oraz przekonać tych co się ich tak boją, że kaloria kalorii nierówna. Kalorie nie są sobie równe.

Można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że jeśli będziesz spożywać dziennie dodatkowe kalorie z niektórych produktów ogólnie przyjętych za zdrowe (orzechy, warzywa, owoce), to nie przytyjesz, gdyż te produkty są źródłem wielu innych składników, które wpływają na metabolizm i samo wchłanianie.

Jednak chciałabym tutaj zaznaczyć, że zdrowo się odżywiając również można przytyć, bo kasza gryczana (zdrowa), ciemne pieczywo (zdrowe), awokado (zdrowe), oliwa z oliwek (zdrowa), owoce (zdrowe), orzechy (tutaj bez zaskoczenia- zdrowe) niosą za sobą wartość energetyczną, która w ogólnym rozrachunku może doprowadzić do przekroczenia naszego zapotrzebowania energetycznego.

A tymczasem się żegnam i życzę urozmaiconego dietowania! Kasia

Bibliografia:

[1] Alyssa M Tindall, 2018; Tree Nut Consumption and Adipose Tissue Mass: Mechanisms of Action.

[2] Guyenet SJ. Impact of Whole, Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review. Front Nutr. 2019;6:66.

comments powered by Disqus