Co to jest insulinooporność?

W końcu piszę ten tekst! Siedział mi w głowie tak długo, a przecież insulinooporność to jeden z moich „koników”. Ten temat zdecydowałam się podzielić na części, bo jest bardzo obszerny. To jest część pierwsza i tutaj napiszę krótko o tym, co to jest w ogóle insulinooporność. W kolejnych częściach przeczytasz o diecie w insulinooporności, o owocach w insulinooporności, o tym, czego nie można jeść w insulinooporności oraz o suplementacji w insulinooporności.

Ale zaczynamy od początku…

CO TO JEST INSULINOOPORNOŚĆ?

Co chciałabym bardzo dokładnie podkreślić insulinooporność, jak na razie, nie jest uznana za chorobę jako tako. Jest to zaburzenie metaboliczne prowadzące do innych chorób.

Sama insulinooporność rozwija się bardzo wolno… To nie jest tak, że od dzisiaj zaczniesz jeść gorzej, a za tydzień masz insulinooporność. Uważa się, że insulinooporność hodujemy sobie już od dzieciństwa, jeśli tylko nasze nawyki żywieniowe nie są odpowiednie. Podobnie jest z resztą z miażdżycą, ją też „zbieramy” przez lata.

Najgorsze (i najlepsze zarazem) jest to, że insulinooporność nie boli. Tzn. przez wiele miesięcy i lat przebiega nawet bezobjawowo. Czasem nawet wychodzi „przypadkiem” w trakcie rutynowych badań. Ale najczęściej niestety tak nie jest.

OBJAWY INSULINOOPORNOŚCI

Zazwyczaj jest tak, że osoby z insulinoopornością zaczynają czuć się „nieswojo”. Ale wiesz, to nie jest tak, że nagle coś się zmienia i jest przepaść. No nie. To wszystko jest rozłożone w czasie. Może być tak, że np. potrzebujesz coraz więcej snu, żeby się wyspać. Może być też tak, że odczuwasz większy lub mniejszy apetyt. Jesz częściej lub rzadziej.

No i najczęściej – tyjesz, mimo tego, że wydaje Ci się, że jesz „normalnie”, „tak jak zawsze”. To wszystko jest bardzo indywidualne. Ale najczęstsze objawy insulinooporności to:

  • Przybieranie na masie ciała (tycie)
  • „Zjazdy” po posiłkach (szczególnie po posiłkach węglowodanowych; zjazdy to nadmierna senność)
  • Spadek koncentracji
  • Spadki energii w ciągu dnia i konieczność drzemek
  • Problemy z pamięcią i zapominalstwo
  • Bóle głowy częściej niż zwykle
  • Obrzęki pod oczami
  • Rogowacenie ciemne, czyli ciemniejsze zabarwienie zgięć łokciowych, kolanowych, a także fałdek (lub przestrzeni pod fałdkami)
  • Ciągłe uczucie rozdrażnienia, zdenerwowania
  • Obniżenie samopoczucia i nastroju
  • Wilczy głód (przeczucie, że dasz radę zjeść wszystko, co widzisz, to naprawdę intensywne uczucie pojawiające się często)
  • Ciągła lub napadowa ochota na słodycze
  • Problemy z odchudzaniem

Tylko uwaga, podkreślę to jeszcze raz. Najczęściej te objawy pojawiają się subtelnie, a Tobie przez pierwsze tygodnie/ miesiące/lata wydaje się, że to normalne i że przecież nic się nie dzieje. A tak naprawdę im szybciej problem zostanie znaleziony, tym większe szanse na okiełznanie insulinooporności, a przede wszystkim zapobieżenie rozwoju innych chorób, które mogą z niej wynikać.

KONSEKWENCJE INSULINOOPORNOŚCI

  • Cukrzyca typu 2
  • Dyslipidemia (np. podwyższony ,,zły” cholesterol LDL i obniżony ,,dobry” cholesterol HDL; podwyższone stężenie trójglicerydów)
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Otyłość brzuszna
  • Stłuszczenie wątroby
  • Miażdżyca
  • Podwyższenie stężenia kwasu moczowego
  • Zespół Policystycznych Jajników

Są to choroby spowodowane nie samą insulinoopornością, a utrzymującym się wysokim stężeniem insuliny (tzw. hiperinsulinizm).

CO SIĘ DZIEJE W INSULINOOPORNOŚCI?

Ogólnie, bardzo upraszczając, można powiedzieć, że komórki nie są w stanie przyjąć glukozy z krwi, mimo tego, że stężenie insuliny jest prawidłowe lub nawet podwyższone. A trzeba wiedzieć, że to insulina jest kluczem, który otwiera drzwi dla glukozy, żeby ta mogła wejść do komórki.

Na skutek tego, organizm wydziela więcej insuliny, co na początku działa, bo pobudzanych jest więcej receptorów na powierzchni komórki. Po pewnym czasie (miesiące, lata) ten mechanizm nie jest już wydajny i komórka staje się insulinooporna.

Insulina po prostu nie działa. Oczywiście to nie jest tak, że zupełnie nie działa! Zawsze zostaje jakaś ilość komórek, które są w stanie przyjąć pewne ilości glukozy. Albo większość komórek przyjmuje glukozę, ale w niewystarczającej ilości.

Więc mamy sytuacje podwyższonego stężenia insuliny – hiperinsulinizm, bo trzustka cały czas dostaje sygnał od komórek, że „halo, proszę dać insulinę, bo potrzebna!”. Więc trzustka daje, tyle że już nie jest to skuteczne. I tak wpada się w błędne koło, bo przecież im więcej insuliny, tym tak naprawdę gorzej.

Co ważne, stężenie glukozy nie zawsze musi być podwyższone. Dlatego samo badanie glukozy na czczo o niczym nie świadczy.

Co to jest insulinooporność

DIAGNOSTYKA INSULINOOPORNOŚCI

Tylko o niej wspomnę, bo nie jestem lekarzem, żeby diagnozować, ale warto wiedzieć.

Przede wszystkim dobrze znać wynik stężenia glukozy i insuliny na czczo. Mając te wyniki jesteś w stanie wyliczyć sobie wskaźnik HOMA-IR. Jeśli chcesz sobie go wyliczyć, w linku znajdziesz kalkulator ze strony Fundacji Insulinooporność [klik].

Trzeba jednak zaznaczyć, że zazwyczaj to nie wystarczy. W diagnostyce insulinooporności warto udać się do lekarza po skierowanie na badanie OGTT, które polega na tym, że wypijasz roztwór glukozy, a następnie masz mierzone stężenia glukozy i insuliny po 1 godzinie i po 2 godzinach. Oczywiście masz też mierzony poziom glukozy i insuliny na czczo, przed wypiciem tego fantastycznego płynu (ja jeszcze nie miałam przyjemności, ale podobno jest okropny).

Chciałabym tu jednak zaznaczyć, że niestety są lekarze, którzy zalecają tylko badanie samej glukozy. To zdecydowanie za mało! Wg mnie muszą być zrobione zarówno glukoza i insulina. Często też lekarze zalecają badanie na czczo i w 2 godzinie… to też nie za dobrze, bo nie wiadomo, jaki jest ten pierwszy wyrzut glukozy i insuliny. Trzeba mieć krzywą 3-punktową! Czyli badanie na czczo, po 1 godzinie i po 2 godzinach.


Podsumowanie

Mam nadzieję, że dzisiejszy artykuł był dla Ciebie przydatny i już lepiej rozumiesz ,,istotę” insulinooporności. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety w insulinooporności, to koniecznie przeczytaj inny wpis na ten temat.

Mogą Cię również zainteresować:

Insulinooporność

Co to jest insulinooporność?

W końcu ruszam ten temat! Tutaj pierwsza część, czyli wprowadzenie i krótko o samej insulinooporności. Prosto i zrozumiale, czyli tak jak zawsze u mnie! (a przynajmniej dostaję od moich czytelników takie sygnały). Insulinooporność to temat trudny, ale razem przebrniemy i gwarantuję Ci, że się połapiesz bez problemu. Klikaj i czytaj 🙂

Czytaj dalej
Zdrowe odchudzanie

Twój dobry plan na odchudzanie! Zdrowe odchudzanie.

Czy odchudzanie bez planu może się udać? Może 🙂 Ale niestety nie jest to częsta sytuacja… Zwłaszcza, jeśli nie masz startowej wiedzy o tym procesie, ciężej będzie Ci zrobić to dobrze, rozsądnie i z głową. Bo przecież nie chodzi tu o to, żeby się zagłodzić i nie jeść… Dlatego przeczytaj co warto sobie przemyśleć przed przystąpieniem do odchudzania.

Czytaj dalej
Bez kategorii

Czemu trzeba jeść odpowiednio dużo?

Jeśli zastanawiasz się po co Ci w ogóle jedzenie i kalorie to tutaj znajdziesz odpowiedź! Wiesz w ogóle po co to robisz? Myślę, że możesz nawet o tym nie myśleć. Dlatego przez chwilkę pomyśl po co w ogóle tyle się mówi o jedzeniu i po co musisz kilka razy dziennie wstawać zza biurka, żeby za chwilę zmęczyć się gryzieniem. To takie prymitywne, ale potrzebne! Czytaj i nie marudź.

Czytaj dalej

Wciąż nie wiesz wiesz jakie badania zrobić? Skorzystaj z webinaru:

ZABURZENIA HORMONALNE - JAKIE BADANIA WARTO ZROBIĆ?

❓ Jakie badania warto wykonać w zaburzeniach
      hormonalnych i dlaczego?

❓ W jakich sytuacjach dane badania
      mogą być przydatne?

❓ Kiedy i co warto sprawdzić?
❓ Jakich badań nie ma sensu
robić z mojej perspektywy?

👉🏻 Z kodem: BADANIA15 – 15% na ten webinar!